Térképészet > Térkép - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Térképészet > 6 weboldal. Kategória leírása:
Szponzorált linkek
Térképészet - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9rk%C3%A9p%C3%A9szet

A térképezés a legrégebbi történeti múltba tekint vissza. A történeti kutatások megállapították, hogy az ember először rajzolt, csak azután írt. Az ősember lakóhelyének környezetét vagy a távolabbi tájakat is lerajzolta, azonban nem tájékozódási célból. A mai térképek ősei a térbeli tudás grafikus ábrázolásaiként segítették az emlékezetet, a kommunikációt és a társadalmi együttműködést.

Térképészet - Wikipédia
Térkép
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9rk%C3%A9p

A térkép hagyományos definíció szerint a Föld vagy más égitest felszínének, vagy a felszínre vonatkoztatott természeti és társadalmi típusú tárgyaknak és jelenségeknek meghatározott matematikai szabályok vagy mértani törvények szerint síkba vetített, méretarányosan kisebbített, általánosított, és sajátos grafikai jelrendszerrel bemutatott felülnézeti ábrázolása.

Térkép
Topográfia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Topogr%C3%A1fia

A topográfia a földfelszín elemeinek, tereptárgyainak – közvetlen, helyszíni felkeresésen alapuló – leírásával, helyzeti információinak összegyűjtésével, térképi rögzítésével foglalkozó tudományág a térképészet, a földméréstan, a földrajz és más tudományok határfelületén. Az elnevezés a görög toposz (hely) és grafein (rajz) szavakból ered.

Topográfia
A magyar katonai térképészet 80 éve
http://zrinyi.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2001/4/06/chapter1.htm

Napjaink gyors változásai közepette, amikor intézményeket számolnak fel és hoznak létre, szinte észrevétlen maradhat egy olyan speciális katonai szervezet megszűnése, átalakulása, mint a Térképészeti Intézet. A haderőreform többek között a szervezetek mennyiségi csökkentésével együtt kíván – úgymond – jobb kvalitású, hatékonyabb hadsereget létrehozni. Az intézet megszüntetése azonban nem sorolható ebbe a (mennyiségi) kategóriába, hiszen itt nem több szervezetbõl lett kevesebb, hanem a honvédség egyetlen – a katonai(!) térképészetre specializálódott – szervezete szűnt meg.

A magyar katonai térképészet 80 éve
Földmérési és Távérzékelési Intézet
http://www.fomi.hu/honlap/keret.asp?oldal=szaklap

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) 1967-ben alakult. Az Intézet a magyar földügyi és térképészeti tevékenység hatósági jogkörrel is felruházott, országos illetékességgel rendelkező központi földmérési szervezete, költségvetési intézmény. Közvetlen szakmai felügyeleti szerve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya

Földmérési és Távérzékelési Intézet
Térképészet a XIV. században
http://www.dakle.hu/index.php?option=com_content&Itemid=77&id=40&task=view&d ...

A térképészet (kartográfia) szó a görög chartis = hártya, kártya és graphein = írás, rajzolás szavakból ered és a térképek és más kartográfiai ábrázolási formák (pl. földgömb, panorámakép, fotótérkép stb.) készítésének és használatának tudományát, technikáját és művészetét jelenti. A térképkészítés messzi történelmi múltra tekint vissza, hiszen már az ősember is lerajzolta lakóhelyét és távolabbi tájakat is. Így tehát a rajzolás művészete hamarabb kialakult, mint az írás.

Térképészet a XIV. században
Hirdetések
Oldal leírása
terkep.wyw.hu: Térkép katalógus: térképekkel, térképészettel foglalkozó tematikus gyűjtemény. Magyar és külföldi térkép oildalak, világtérképek, műholdas térképek.
Gyűjteményünkben 259 válogatott térkép témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 259 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 108464